Pachatel se vrací na místo činu

Na zdvořilostní návštěvu do centrály Nissanu v Tokiu se vypravil majitel prvního sériově vyráběného Datsunu 14 Phaeton.

Svůj perfektně renovovaný vůz – kterých už je v současné době na světě jen osm – tam předvedl vedení společnosti Nissan.

Vlastníka tohoto historického klenotu, Tomoyuki Kimuru (52), přivítal Itaru Koeda, zástupce generálního ředitele společnosti Nissan a Yutaka Katayama, kterému je už 95 let a který byl – jako bývalý manažer Nissanu – přítomen při slavnostní ceremonii u příležitosti vyrobení prvního Datsunu 14 před 70ti lety.

Datsun 14 Phaeton byl původně na trh uveden v roce 1935. Je poháněn čtyřválcovým motorem 722 cm3, který má výkon 16 koní a maximální rychlost 80 km/h. Datsun 14 byl k mání v několika variantách – Phaeton, sedan, kupé, roadster a dokonce I truck, takže si zákazník mohl opravdu vybrat.

Tomoyuki Kimura koupil auto před pěti lety a postaral se o kompletní renovaci za spolupráce se specialistou v tomto oboru Haruo Kimurou. Nadšenci auto opravovali se zvláštní péčí a používali přitom pouze autentické materiály. Auto po opravě prošlo technickou kontrolou a dostalo nové poznávací značky. Pro pana Kimuru toto znamená, že se 70 let starým autem může jezdit po běžných silnicích.

Datsun 14 Phaeton není jediným historickým vozem ve sbírce pana Tomoyuki Kimury, který je vášnivým sběratelem a obdivovatelem historickým modelů Datsun. Do jeho sbírky patří i Datsun Coupe a Datsun Roadster z roku 1936 nebo Datsun Sedan a Datsun Pick-up z roku 1937.

Foto: Nissan

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy