Kia chce přestat nabízet naftové motory. Využije toho konkurence?

Kia Optima Plug-in Hybrid dokáže ujet až 53 kilometrů jen na elektřinu. | foto: Kia Motors

Korejská automobilka Kia zřejmě chystá úplné vyřazení klasických naftových motorů z nabídky. Chce se více zaměřit na diesel-elektrický hybridní pohon a nejen to.

Vývoj naftových motorů sice i nadále pokračuje, ovšem Kia uvažuje nad tím, že jej ukončí. Můžou za to obří náklady na vývoj a také do jisté míry skandál Dieselgate. Kia by se nerada stala další značkou, která uvádí falešné reálné emise a aby se tak nestalo, musela by do komplikovanější spolehlivé technologie nacpat obří sumu financí.

S celou zprávou přichází britský Autocar, jenž dále uvádí, že se systémy pro dočišťování spalin přestává být diesel dostatečně úsporný a pro některé typy už dokonce ani není vhodný. Kia navíc vyvinula motor pracující v upraveném Atkinsonově cyklu a právě nová "naftovo-hybridní" jednotka může takový systém naplno využít.

Hybridní pohon se navíc v buducnu stane možným nástupcem naftových motorů. Podle Kie přestává dávat diesel smysl, a to hlavně z důvodu navyšování vysoké ceny celého pohonu. Postupné vyřazování naftových motorů je pak otázkou času i u ostatních výrobců.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy