VIDEO: Imbecil za volantem Passatu ukázal, jak se snadno zabít

Volkswagen Passat (B8) a automatické vedení v pruhu | foto: Volkswagen

Vzpomínáte si na nedávnou nehodu Tesly Model S, jejíž autopilot přehlédl překážku a zabil svého majitele? Tak něco podobného se před pár dny mohlo stát znovu, akorát že u člověka vlastnícího nejnovější Volkswagen Passat.

Ano, máte pravdu, nový Passat sice nenabízí autonomní řízení a ani nic podobného, ale jeho majitel se pokusil za pomoci systému hlídání jízdního pruhu vyzkoušet, do jaké míry auto dovede samo "řídit". U nového Passatu lze dokoupit adaptivní tempomat se systémem hlídání jízdních pruhů a právě tenhle systém dovede do jisté míry auto sám řídit.

Vše záleží na tom, zda držíte volant, pokud jej na chvíli pustíte, auto stále jede ve zvoleném pruhu a sleduje vodící čáry na silnici. Společně s aktivním tempomatem navíc podle provozu před sebou vůz udržuje zvolený odstup a přidává nebo ubírá plyn.

Jakmile však volant pustíte na déle jak deset sekund, vše se deaktivuje a řízení musí převzít řidič. Jeden vychytralý chlapík si ale řekl, že to vše obejde a na volant připevnil lehké závaží, které simulovalo ruku řidiče na volantu a tvořilo lehký odpor.

Vše korunoval tím, že za jízdy si přelezl na místo spolujezdce a začal to vše točit svým mobilním telefonem. Říkáte si, že je to naprosto šílené? My jsme stejného názoru a raději nepřemýšlíme nad tím, co by se stalo v situaci, jako je náhlá dopravní nehoda před vozem nebo chodec..

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy