Jak se během velkých veder neuvařit ve vašem autě?

Škoda Superb 1.4 TSI ACT Laurin & Klement (2015) | foto: Roman Havlín

Máme léto v plném proudu a už jsme mohli zažít pár velmi teplých dnů. Při nich někteří doslova trpí a ještě horší je situace, kdy musíte v takovém období cestovat v autě. Tady je pár rad, jak si pobyt v kabině zpříjemnit a omezit efekt "horkovzdušné trouby".

Dobrým místem pro zaparkování vašeho vozu jsou severní strany větších budov, které vrhají dostatečný stín. „Rozhodně ale nedělejte to, že na nehlídaném parkovišti necháte pootevřená okénka, aby auto větralo. Riskujete tím, že se vám do auta někdo dostane,“ varuje čtenáře Pavel Foltýn z Auto ESA.

V boji před slunečními paprsky pomůže i stříbrná folie nebo jiný štít, kryjící přístrojovou desku. „Buď můžete koupit speciální antisolární krycí folii, která odráží sluneční světlo, nebo můžete improvizovat a použít třeba bílý ručník nebo například i prostěradlo,“ radí Foltýn.

Je potřeba s ní zakrýt co největší plochu přístrojové desky. Ta bývá u většiny aut černá (neodráží se pak v čelním skle), takže pohlcuje obrovské množství energie ze slunečního světla a silně se přehřívá. I po spuštění klimatizace a vyvětrání auta ale palubní deska stále vyzařuje velké množství tepla a funguje jako nežádoucí topení.

Jízdní komfort může navýšit i vhodné zakrytí sedadel, například třeba bílým ručníkem. Stejně dobré je překrytí volantu. Důležitá je ale také samotná funkčnost klimatizace. Je proto nutné kontrolovat její stav a pravidelně doplňovat chladící médium a měnit filtry.

„Když přijdete k autu, nejlépe ho vyvětráte tak, že otevřete všechna okna a pustíte naplno klimatizaci. Nemá smysl mít okna hned zavřená, neboť klimatizaci bude trvat mnohem déle, než vzduch v uzavřeném autě vychladí,“ doporučuje Foltýn.

A na závěr uvedeme jednu důležitou poučku. I kdyby bylo venku sebevětší vedro, rozdíl v teplotě venku a v kabině auta by neměl být větší než 5 až 7°C. Vaše tělo díky tomu předejde tepelnému šoku a nepříjemným zdravotním problémům.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy