Hennessey Venom GT Spyder se stal nejrychlejším kabrioletem světa!

Hennessey Venom GT Spyder - nejrychlejší produkční kabriolet světa | foto: Hennessey

Kdo by neznal americkou firmu Hennessey. Jde o společnost, věnující se úpravě automobilů s monstrózním výkonem na ještě extrémnější stroje. V letošním roce slaví Hennessey své 25. narozeniny a rozhodlo se nadělit si k tomuto výročí vskutku originální dárek.

V roce 2013 se do knih světových rekordů zapsalo Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse, jako nejrychlejší produkční kabriolet na světě. Hranice světového rekordu byla Bugatti stanovena na hodnotě 408 km/h.

Právě překonání tohoto rekordu, si vzali za cíl zaměstnanci Hennessey. Do boje proti původnímu rekordu si vzali svou hrůzu nahánějící bestii Venom GT Spyder.

Venom GT ve své podstatě není ničím jiným než Lotusem Elise/Exige, v jehož středu pracuje masivní americký sedmilitrový motor V8 s dvojicí turbodmychadel, který původně známe z Chevroletu Cerovette ZR1. Ve svém původním stavu motor produkoval výkon 735 koňských sil. Inženýři v Hennessey si s motorem ale „pohráli“ a přidali dvě zmíněná turba. Díky tomu se tento brutální agregát se chlubí omračujícím výkonem 1451 koňských sil při 7200 otáčkách za minutu. Tento výkon je přenášen pomocí šestistupňové manuální převodky na zadní kola, vybavená pneumatikami Michelin Pilot Super Sport.

Díky tomuto neuvěřitelnému výkonu dokáže běžný Venom GT sprintovat z 0 na 100 km/h pod 2,5 sekundy a hranici 321 km/h (200 mil v hodině) zdolá pod 13 vteřin.

K samotnému pokusu o zdolání rekordu a získání titulu nejrychlejšího produkčního kabrioletu světa došlo na letištní ploše Naval Air Station Lemoore.

Hennessey Venom GT Spyder dosáhl rychlosti 427,4 km/h, čímž dokázal s přehledem převálcovat kabriolet ze stáje Bugatti.

K oslavě tohoto úspěchu se Hennessey chystá postavit 3 automobily Venom GT Spyder, patřící do speciální edice „World Record Edition“, které oslaví nejen zisk titulu nejrychlejšího kabrioletu světa, ale i 25. narozeniny společnosti. Cena automobilů, patřící do této speciální edice, bude startovat na 1,3 milionu dolarů (31,2 milionu korun) bez daně.

Pro pořádek se sluší připomenout, že se rozhodně nejedná o první rychlostní světový rekord na účtě Hennessey. V roce 2014 dokázal Venom GT s pevnou střechou pokořit, na přistávací ploše pro raketoplány v Kennedyho vesmírném centru, rychlost 435 km/h, čímž se stal nejrychlejším produkčním automobilem na světě.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy