Italská novinka: Fiat Punto třetí generace

Grande Punto | foto: Fiat Group

Italský výrobce automobilů značky Fiat přichází na světový trh již se třetí generací oblíbeného modelu Punto.

Design nového Fiatu dostal do rukou známý automobilový „umělec“ Giorgetto Giugiaro, který navrhnul nové Punto na stejném podvozku, na kterém přijde i nový Opel Corsa. Rozměry Punta jsou na délku 3900mm, rozvor kol 2460mm a výška 1500mm.

Třetí generace modelu Puntuje na první pohled více výrazný, než je jeho předchůdce. Předek vozu je více protáhnutý s velmi elegantním zakončením přední části karosérie, jakýmsi „čumáčkem“. Přední světlomety jsou více protáhlé a přední sloupek společně s čelním sklem je hodně skloněný. To dává novému Puntu punc dobré aerodynamiky. Třetí generace vypadá jako silný dravec a s motorem 1,6T o výkonu 180 koní je tento výrok splněn beze zbytku. Ne všechno se však změnilo. Styl vozu s krátkou zádí a světly ve sloupku zůstaly podobné jako u verze z roku 1993.

Nové Punto má na první pohled velmi velký vnitřní prostor, čemuž napomohla spolupráce s koncernem GM, jenž pro tento projekt nového „Itala“ poskytl stejný podvozek jenž bude mít i nový již zmíněný Opel Corsa.

V další fázi vývoje vozu by se na trhu měla objevit i verze cabrio s pevnou, elektroniky ovládanou střechou. Nové Punto bude snad v prodeji již letos. Nabídka motorů je už nyní docela dost bohatá a navíc v příštím roce by se měla rozšířit ještě o dieselový agregát 1,6JTD s výkony 77 a 88 kW.

A ještě přehled nabízených agregátů:

1,2 (48 kW); 1,4 (59 kW); 1,4 (74kW); 1,8 (96 kW); 1,6T (132kW); 1,3 JTD (51kW); 1,3 JTD (66kW); 1,9 JTD (88kW)

Oficiální premiéra se neuskuteční na ženevském autosalóně, ale až překvapivě na podzim ve Frankfurtu.

Foto: Fiat Group

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy