Setkání moderny a klasiky, Bentley Continental GT Speed po boku stejnojmenného průkopníka

Bentley prezentuje Continental GT Speed po boku průkopníka jména Continental | foto: Bentley

Aristokratická automobilka nedávno zveřejnila nádherné promo video, ve kterém je k vidění nejnovější přírůstek - Bentley Continental GT Speed. Na videozáznamu je ale k vidění i průkopník jména Continental, tedy model R-Type Continental z roku 1952.

Zmíněné Bentley R-Type Continental, jenž má v motorovém prostoru 4,5litrový řadový šestiválec o výkonu 153 koní, je označované za světově první Gran Tourer. Samozřejmě podle dnešních měřítek takového výkonu dosáhnou malé přeplňované motory, ale tenkrát šlo o nejrychlejší čtyřmístný automobil na světě, neboť dosáhl rychlosti 193 km/h

Model R-Type Continental zaznamenal úspěch, a proto ho Bentley vyrobilo v 208 kusech, jejichž karoserie byla zakázkově vyrobena u Mullineru. V tehdejší době vycházel cenově tento model na 6 928 liber, což byl asi patnáctinásobek průměrné roční mzdy na území Velké Británie a také byl tři a půl krát dražší než průměrný rodinný dům.

R-Type Continental je starý přes šedesát let, ale stále mu patří speciální místo v srdcích Bentley, což značka vysvětluje na třech designových prvcích - silné výkonové linii, vytažených zadních blatnících a rychlé linii střechy - připomínající to základní z DNA značky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy