Velká Británie přebarví radary na žlutou barvu. Pomůže to něčemu?

Přestupek - překročení rychlosti | foto: Besip

Ve Velké Británii se schyluje k dosti zajímavému a možná i chytrému kroku. Tamní dopravní radary na všech hlavních tazích totiž dostanou novou viditelnou barvu.

Řidiče tak bude dopředu upozorňovat nově žlutě zbarvený stacionární radar. Vše vzniklo na základě dohody mezi vládou a organizací Highways England, což je obdoba českého ŘSD (ředitelství silnic a dálnic). Celá změna se navíc opírá o studii, která jasně prokázala, že není správné trestat řidiče zachycené při překročení rychlosti radarem, který je hůře viditelný.

Všechny hlavní radary tak budou nabarveny žlutou barvou, což má na jednu stranu i jeden pozitivní dopad. Možná to znáte, blížíte se k úseku, kde se měří, kde je například úsekové měření a vy se svým autem prudčeji zpomalíte, aby jste nedostali pokutu. A přesně tomuto nešvaru typu "prudké brzdění před radarem" se chtějí na žluto nabarvené radary vyhnout.

Po jejich přebarvení pak bude muset britská obecní policie pravidelně zveřejňovat informace o dopadu provozování takového radaru na bezpečnost v daném místě. "Jsme na straně čestných motoristů. Vždy jsem měl jasno, že stacionární radary by měly být dostatečně viditelné a měly by být používány pro zlepšení bezpečnosti. Tento krok je o používání zdravého rozumu na našich silnicích".

"Rychlostní kamery by tak měly učinit dopravní cesty bezpečnějšími, než aby vedli řidiče k nebezpečnému brzdění" uvedl k celé věci britský ministr dopravy Patrick McLoughlin.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy