Dožij se dvaceti: Pomůže nový projekt zachránit mladé životy?

Jedna z ilustračních fotografií, prezentována při přednášce Dožij se dvaceti | foto: ÚAMK

Každý zbytečně zmařený lidský život je obrovskou tragédií. O to horší je, pokud je zmařen život mladého člověka. Například jen v loňském roce jsme při dopravních nehodách přišli o 51 mladých životů při dopravních nehodách. Vyšetřovatelé Evropské Unie uvádí, že sami účastníci silničního provozu způsobí až 20% všech dopravních nehod a společně se seniory tak patří mezi nejrizikovější věkovou skupinu.

A právě na mladé, čerstvé řidiče a čekatele na řidičské oprávnění se zaměřuje nový projekt, organizovaný NF Kolečko, Dožij se dvaceti.

Jedinou cestou, jak dosáhnout změny a snížit riziko nehodovosti u mladistvých, je smysluplná prevence. To si klade za cíl nový projekt, který chce interaktivní a přitom velmi názornou formou upozornit na důsledky lehkovážného jednání za volantem. Současně by měl studentům v nasimulovaných situacích ukázat, jak se má řidič zachovat, když se dostane do kritického okamžiku, kdy nezvládá jízdu,“ popisuje Linda Jandová, předsedkyně správní rady NF Kolečko.

Projekt Dožij se dvaceti se pokouší mladým lidem především připomenout, jak se správně v silničním provazu chovat. Ale i s příkladných chováním se může mladý člověk dostat do situace, kdy pravidla poruší někdo jiný a k neštěstí dojde. I pro tyto případy jsou studenti proškolováni. Projdou si tak simulací zásahu záchranných složek a jsou sami poučeni jak se v takových chvílích zachovat.

Celkem si školením projde 600 – 700 mladých lidí ve středočeském a ústeckém kraji. Výběr měst nebo škol ovšem není náhodný. NF Kolečko silně spolupracuje s policií ČR, která poskytuje informace o nehodovosti mladých lidí v daných oblastech, podle čehož jsou školy vybírány.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy