Neodkládejte přezutí pneumatik

Zimní pneumatiky, ilustrační fotografie | foto: Impression Media

Čekáte s obutím zimních pneumatik až opravdu napadne sníh? Ukážeme vám, proč se to nevyplatí a kdy je ideální čas na přezutí vašeho vozu.

Běžná praxe: nepřezouvám, dokud nemusím

Podle zákona musíte mít obuté zimní pneumatiky od 1. 11. do 31.3. Ale jen v případě, že se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza. Nebo pokud potkáte značku zimní výbava.

Asi si tedy říkáte, že přezout na zimní pneumatiky bude stačit, až napadne první sníh nebo přijde první náledí. Když pomineme to, že vás může počasí nepříjemně překvapit a vy najednou nebudete moci vyjet, má odkládání výměny pneumatik další nevýhody.

Čím se tedy řídit

Rozdílů mezi letními a zimními pneumatikami je více, než si většina lidi myslí. Neliší se jen vzorkem a předepsanou minimální hloubkou dezénu. I jejich složení je rozdílné. Každá je vyrobena tak, aby měla nejlepší jízdní vlastnosti v podmínkách, pro které je určena.

Proto by vás měla zajímat hlavně venkovní teplota. Letní gumy ztrácí své schopnosti při teplotách pod 7°C. Pokud tedy budete dlouhodobě vyjíždět v době, kdy je již teplota pod touto hranicí, je na čase přezout.

Vysvětlíme vám to pěkně ve videu:

Jsou řešením celoroční pneumatiky?

Ve většině případů ne. Univerzální pneumatiky jsou vhodné pro řidiče v oblastech, kde se nesetkají s vyloženě zimními podmínkami. Na sněhu, ledu i při teplotách hluboko pod bodem mrazu mají výrazně horší jízdní vlastnosti než zimní gumy. Zejména při vyšších rychlostech.

Nové zimní gumy si můžete vybrat na e-shopu s pneumatikami Pneuboss.cz.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy