VIDEO: Apokalypsa se blíží, auta už dokážou i sama driftovat

Hodně kouře, to je u driftu vždy efektní, DeLorean DMC-12 - MARTY. | foto: Stanford University

21. října oslavili fanoušci filmové triologie Návrat do budoucnosti den, do něhož se hlavní hrdinové druhého pokračování tohoto filmu „vrátili“. Jako přenosové zařízení jim sloužil stříbrný DeLorean DMC-12, který si tak vydobyl statut kultovního stroje.

Studenti Stanfordovy univerzity se možná právě i díky zmiňovanému výročí rozhodli prezentovat svou vlastní „vizi Návratu do budoucnosti“. V rámci výzkumného programu totiž jeden stříbrný DeLorean přestavěli na autonomní driftovací stroj!

Auto dostalo jméno MARTY (zkratka pro Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control) a spolu se studenty univerzity na něm spolupracovala také společnost Renovo Motors. Díky ní bylo možné do auta zabudovat nejnovější platformu Renova pro elektrické supersporty.

Už z toho je patrné, že klasický spalovací motor DeLoreanu je ten tam a na jeho místo nastoupil elektromotor. Řízení se dočkalo posilovače, čímž by měla výrazně klesnou nedotáčivost. Po shlédnutí přiloženého videa by se s trochou nadsázky dalo říct, že z původního amerického kupé zůstala jen stříbrná karosérie.

I tak je ale fascinující sledovat auto, v němž sedí dva lidé, ale ani jeden ho neřídí, a ono přesto opisuje stále stejnou kružnici. Dalším cílem tvůrců MARTYho je naladit jej tak, aby mohl driftovat vedle jiného auta, jak je běžné na soutěžích v této disciplíně. A mimochodem - vedle autonomního driftování je vůz schopen i autonomní jízdy…

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy