Jak nastavit klimatizaci, aby vám neublížila?

audi a3 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Klimatizace vám v létě může skvěle pomoci, ale také nebezpečně uškodit. Proto se jí naučte používat.

V horkých dnech je klimatizace nedocenitelným prvkem výbavy vozu. Pomalu jsme si zvykli, že je v každém novějším autě, ale jen hrstka řidičů jí umí používat. Sepsali jsme proto pro vás rady, podle kterých docílíte vychlazeného interiéru, bez nebezpečí dehydratace či nachlazení.

Pokud vlezete do rozpáleného auta, nejdříve otevřete všechna okna a snižte teplotu prostým cirkulováním vzduchu. Pak zapněte klimatizaci. Nejprve s vnitřní cirkulací vzduchu (kompresoru klimatizace postupně snížíte námahu, pokud bude ochlazovat chladnější vzduch z interiéru) pro rychlejší vychlazení interiéru.

Vnitřní oběh nenechávejte zapnutý déle než pět minut. Vzduch v kabině by poté nebyl zcela čistý a navíc by se mohly začít mlžit okna. Navíc by obsahoval méně kyslíku. Teplota v interiéru by však neměla být o víc než pět stupňů nižší než je teplota venkovní. Zároveň se snažte držet v rozmezí 20 až 24 stupňů.

Pokud máte velký teplotní rozdíl, tělo jej velmi těžko snáší a právě z tohoto důvodu vzniká nejčastěji nachlazení. Doporučujeme před zastavením a vystoupením z vozu, vypnout klimatizaci alespoň pět minut předem. Aby se teplota začala plynule vyrovnávat a zmenšil se teplotní šok, jakému vaše tělo vystavíte. Důležité je tak při cestování v klimatizovaném voze doplňovat tekutiny. Klimatizace výrazným způsobem vysušuje vzduch. Vzniká tak nebezpečí dehydratace.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy