Hyundai slaví 30. výročí sedanu Sonata

Středně velký sedan Hyundai Sonata zná zřejmě každý, málokdo ale ví, na světě je již jeho sedmá generace a vůz letos slaví své 30. výročí.

Původně se Sonata představila v roce 1985 a její první generace měla pohon zadních kol. Druhá generace byla představena v roce 1988 a přešla na systém pohonu předních kol. Jak roky plynuly, Hyundai představoval vylepšené verze Sonaty a až její pátá generace, která dorazila v roce 2004, byla považována za ostrého konkurenta vůči zavedeným evropským hráčům.

Nicméně, skutečný zlom byl pro Sonatu až v její šesté generaci, která byla představena v roce 2009. Tehdy totiž poprvé dostala do vínku výrazný fluidní design, který se nakonec dostal zákazníkům pod kůži.

Hyundai nakonec nedávno představil i sedmou generaci, konkrétně loni na výstavě New York Auto Show. Vůz je v základu vybaven čtyřválcovým motorem o objemu 2,4 litru GDI, který produkuje 185 koní a 241 Nm točivého momentu. Do nabídky přišel i přeplňovaný 2,0-litrový čtyřválec, který poskytuje 245 koní a 352 Nm točivého momentu.

K dispozici je také hybridní varianta, která má 2,0-litrový GDI čtyřválcový motor a šestistupňovou automatickou převodovku s integrovaným elektromotorem. To vozu umožňuje poskytnout kombinovaný výkon 193 koní a dosáhnout průměrné spotřeby paliva kolem 4 litrů.

Celkově Hyundai prodal od roku 1985 více než 7.300.000 kusů modelu Sonata a více než 2,3 milionu kusů skončilo ve Spojených státech.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy