Američané pracují na řidičském průkazu ve formě mobilní aplikace

Velkou zajímavost chystají v USA, kde pracují na aplikaci pro chytré mobilní telefony. Tou aplikací má být digitální podoba řidičského průkazu a dočkat se jí mají Američané již za rok.

Nápad vymyslelo Ministerstvo dopravy ve státě Iowa a ve spolupráci s firmou MorphoTrust se podílí na vývoji aplikace pro mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS. Místo klasické plastové kartičky se tak asi brzo budou Američané prokazovat mobilním telefonem. Nutností však asi bude, aby měl majitel vždy nabitý mobil, v případě jeho vybití a náhodné kontroly policejní hlídkou asi výmluva "mám vybitý mobil" neobstojí..

Největší komplikace představují vymezení pravidel použití figitální podoby řidičáku, čímž je myšlen způsob, kdy a jakým způsobem se bude řidič prokazovat policistovi. Dle plánu ministerstva by měla policejní hlídka disponovat technologií, jenž by měla umět přečíst data z této aplikace bezdrátově.

Aplikace má být hotová už příští rok a společně s tím se bude řešit její zabezpečení a ochrana soukromí, jelikož v dnešní digitální době není nic, co by se nedalo zneužít.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy