75 let výroby automobilů BMW

Před 75 lety (22.3.1929) opustil první vůz BMW výrobní halu. 3/15 PS byl vyroben v Berlíně.

Automobiloví historici Walter Zeichner a Rainer Simons nalezli tyto informaci při rešerši k jejich nové knize. „Dějiny vývoje automobilky BMW 1918-1932“ nastiňují první kroky BMW AG ve vývoji konstrukce automobilů.

Koncem 20 let se usneslo představenstvo akciové společnosti Bayerischen Motoren Werke AG na sériové výrobě automobilů. Po různých experimentech a zkouškách s prototypy (které se vyráběly v Mnichově) se najelo na licencovanou konstrukci již dříve zhotovených modelů odvozených od Austin Seven s čtyřválcovým motorem o objemu 750 kubíků a síle 15 koňských sil (KS).

V listopadu 1928 převzala společnost BMW podnik v Eisenachu a vytvořila zde malý automobil Dixi s označením BMW.

Společnost BMW si pak bez váhání pronajmula výrobní halu nedaleko starého letiště v Berlíně na výrobu karoserii a 22.3. 1929 ji opustil první vůz BMW 3/15 PS DA 2. Prezentace vozu v novém obchodě BMW v centru Berlína a propagace v tisku napomohla k uvedení vozu do širšího povědomí. Tak se staly vozy BMW základními kameny dějin automobilismu.

U přiležitosti výročí bude v červnu probíhat akce pod názvem „2000 kilometrů Německem“. V průběhu této roadshow budou četné vozy BMW ze všech desetiletí oslavovat historii podnikání BMW.

Zdroj: Tisková zpráva BMW ČR
Foto: BMW ČR

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy