Čína se rozhodla velice "drsným" způsobem zamezit vzrůstající těžké smogové situaci

Smog je nepřítelem snad každého státu a třeba Moravskoslezský kraj je u nás vyhlášený svou mlhou a popelem, který je přítomný v tamním ovzduší.

To ale není nic proti tomu, co zažívají v Číně. Tam je situace tak kritická, že tamní úřady oznámili přijetí drastických opatření, aby se zmenšila úroveň znečištění. Tamní vláda se proto rozhodla, že dá v platnost vyhlášku, která by měla dostat ze silnici více jak šest milionů automobilů, a to ještě do konce tohoto roku. 

Rozhodnutí se týká vozů vyrobených před rokem 2005, které mají emise CO2 na ujetý kilometr vyšší než zatím nespecifikovaná vládní hodnota. V tomto okamžiku zatím Čínská vláda neoznámila, jak budou ve skutečnosti tyto vozy ze silnic odstraněny a zda se bude jejich vlastníkům jejich zákaz používání nějak kompenzovat.  To ale není vše, program na zlepšení smogové situace v Číně má ještě druhou část, která se bude konat v roce 2015 a bude se skládat z odstranění dalších pěti milionů vozidel. Aby toho nebylo málo, všechny čerpací stanice ve velkoměstech (Peking, Šanghaj atd.) budou muset povinně nabízet jen ten nejkvalitnější benzín a naftu. 

Čínské státní ochrany pro ochranu životního prostředí vydaly zprávu, která říká, že 31,1 procent znečištění ovzduší v Pekingu pochází z výfukových zplodin vozidel, zatímco 22,4 procent tvoří spaliny z uhlí. Zkrátka Čína se s tamní situací nemazlí a tamní obyvatelé se mají na co těšit. 

Zdroj: english.gov.cn

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy