Dánská studie: Vyšší rychlost, snižuje nehodovost

zákony | foto: Autoexpresss.co.uk

Velmi zajímavá studie prokázala, že zvýšení rychlostních limitů sníží absolutní počet nehod. Nejde o nějaký odhad, ale o podrobnou studii Dánského silničního ředitelství, která trvala dva roky.

Zažité předsudky o tom, že vysoká rychlost zabíjí, jsou tak vyvráceny touto studií. Zvýšení rychlostních limitů naopak nehodovost sníží. Však s tímto tvrzení již přišli Australané.

Studie se zabývala dvouproudými silnicemi bez ohledu na jejich třídu. Na nich Dánské silniční ředitelství zvýšilo limit 80 km/h o deset kilometrů na maximální povolenou rychlost 90 km/h. To vedlo ke snížení rozdílu rychlosti nejpomaleji a nejrychleji jedoucími auty. Zajímavé je, že nejpomalejší řidiči celkově zrychlili a 15% nejrychlejších zpomalilo v průměru o 1 km/h. V konečném důsledku, nebylo nutné tolik předjíždět a tím se snížil počet nehod.

Dánské ředitelství silnic limity rychlosti už zvyšovalo. Stalo se tak v roce 2005, kdy zvýšili maximální rychlost na dálnicích ze 110 na 130 km/h. Tento krok vedl ke snížení počtu mrtvých na dálnicích. Mluvčí Aliance britských řidičů se staví k tomuto výzkumu s výhradami. Konkrétně mluví o tom, že nezáleží pouze na riziku nehody, ale také na riziku zranění při případné nehodě.

Zdroj: autoexpress.co.uk

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy