Námraza na sklech aut: Už je to tady zase. Jak ji nejlépe odstranit?

zajímavost | foto: Radek Sycha, AutoRoad.cz

Letos se mrazíky ohlásili dříve než obvykle a na některých místech už týden každé ráno řidiči pracně škrabou skla aut. Jak ze svých plechových miláčků námrazu nejrychleji a nejeefektivněji odstranit? Přinášíme několik praktických tipů.

Ti, co nevlastní garáž, budou souhlasit s tím, že ranní škrábání námrazy ze skla auta není zrovna tím nejoblíbenějším startem do nového dne. Zdržuje a studí. Existuje ale několik alternativ, jak se s námrazou vypořádat.

Rozmrazovač ve spreji

Ideální na námrazu je stále více populárnější rozmrazovač ve spreji fungující na chemické bázi. V těchto kouzelných sprejích je obsažena směs s lihem, která námrazu rozpustí a stane se z ní kašovitá hmota. Směs stačí nastříkat na sklo, chvíli počkat a pak jen setřít škrabkou nebo stěračem.

Karton nebo stará deka

Stejně jako se v létě používají různá stínidla, aby se vůz nerozpaloval, tak v zimě lze využít například karton, klasické noviny nebo deku. Na přední sklo je ale potřeba karton přichytit z vnější strany pomocí stěračů. Deku je ideální přivřít do dveří, aby Vám ji třeba náhodný mrznoucí kolemjdoucí nevzal. Deka zároveň zamezí i přimrznutí dveří.

Klasické škrábání

Když už nebude jiná možnost, než vzít škrabku a sklo mechanicky oškrábat, pořiďte si pro tyto účely vychytávku, kterou je škrabka s rukavicí. Nezebou v ní ruce a práce je hned příjemnější. Jestli ale patříte k otrlejším typům, použití kreditek nebo klubových karet nic nebrání.

Jen ne horkou vodu

Horká voda samozřejmě v krátkodobém hledisku zamrzlé sklo rozmrazí, ale vyvoláním obrovského teplotního rozdílu může sklo prasknout a v případě silného mrazu vzniku opakované námrazy.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy