Ford Transit: nový model vyvíjen i za pomoci autonomní techniky

ford transit | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nejnovější verze oblíbené dodávky amerického Fordu vyvíjena při asistenci robotického zařízení vlastní konstrukce

Americká automobilka Ford Motor Corporation přichází jako jedna z prvních s využíváním autonomního zařízení při vývoji svého nového modelu dodávky Transit. Autonomním zařízením rozumějme robota, který je schopen ovládat automobil v pohybu podobně jako lidská bytost.

Výrobní roboti značky KUKA a další nás již nepřekvapí. Jejich přítomnost je v řadách továren a fabrik často natolik přirozenou záležitostí, že si bez nich zdejší dělníci ani nedokážou představit činnost. Samozřejmostí jsou roboti působící ve svařovnách, lakovnách a dalších oblastech výroby. Jejich výhody spočívají především ve vždy 100% odvedené práci, tedy přesnosti a především rychlosti, která hraje v dnešním světě stále větší roli.

Nadnárodní korporace Ford užila robotů poprvé k dlouhodobému testování vozů, které dříve vykonávali zkušební piloti. Robot je schopen provádět řadu všedních úkonů. Zatáčet, brzdit a přidávat plynovým pedálem.

Ovládání zajišťuje příslušné nedaleké středisko skrze navigační systém GPS. Zařízení umožňuje navigovat vůz i na místa pro člověka, tedy lidskou posádku nebezpečná. Jedná se tak o další inovaci, usnadňující vývoj nových technologií.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy