D1: bezmála deset let trvající rekonstrukce začne již nyní v dubnu

Dálnice D1 | foto: Archiv AutoRoad.cz

Pro někoho sen, pro jiného noční můra. Dnes, 11.4. roku 2013, dojde k předání prvních dvou úseků české dálnice D1. ŘSD varuje, uzavírky přijdou na konci dubna

Dlouhodobě plánovaná rekonstrukce české dálnice D1 začíná. Definitivně to potvrdilo ŘSD a Ministerstvo dopravy na včerejší tiskové konferenci v zasedacím sále  na nábřeží Ludvíka Svobody 12/1222. Přítomni byli ministr dopravy Zbyněk Stanjura, generální ředitel ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic) David Čermák a Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Rekonstrukce 160 kilometrového úseku dálnice (celkově 320 km), v přepočtu za 14 miliard korun, má trvat orientačně 5 až 10 let. Projekt bude z velké části spolufinancován Evropskou unií, zbytek doplatí stát z peněz daňových poplatníků. Soutěže na první dva úseky  z celkových 21 mezi Lhotkou a Velkou Bíteší (153. - 162. km) a Větrným Jeníkovem, Jihlavou (104. - 112. km) na Vysočině, vyhráli sdružení firem OHL ŽS s Alpine Bau a konsorcium Colas CZ a Porr. Nabídly nejnižší ceny 597 a 649 milionů korun bez DPH.

Na další tři úseky je již zpracována technická dokumentace. Čeká se jen na vyrozumění soudu ve věci odvolání společnosti Eurovia.

Oprava dálnice má přinést nový povrch vozovky, úpravy odbočovacích a připojovacích pruhů, rozšíření mostů, nadjezdů a samotné dálnice z nynějších 26,5 metrů na 28 metrů. Součástí modernizace bude doplnění prvků bezpečnosti, jejíž součástí bude i výměna svodidel v celé délce, doplnění protihlukových zábran a míst tísňového volání.

Na opravovaných místech se počítá se stálým puštěním dvou pruhů oběma směry. O vždy aktuálních informacích se můžou řidiči dočíst na serverech www.dopravniinfo.cz, www.novaD1.cz či facebooku, případně doslechnout z vln Českého rozhlasu.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy