Fiat: pošesté značkou s nejnižší mírou emisí CO2 v Evropě

fiat 500l | foto: Fiat Group

Již pošesté získala italská automobilka prvenství v prodejích ekologicky šetrných vozů v Evropě. Její průměrné hodnoty činí 119,8 g/km

Společnost JATO Dynamics, světová konzultační a výzkumná společnost v oblasti automobilové techniky potvrzuje sdělení automobilky Fiat, že v roce 2012 prodala největší množství ekologicky šetrných automobilů v Evropě.

Během několika let tak snížila množství emisí CO2 téměř o 14% ze 137,3 na 119,8 g/km. Úspěchy na poli spotřeby vzešly z užívání ekologických motorů. Typickým příkladem je dvoupalivový dvouválcový agregát 0,9 TwinAir Turbo Natural Power o výkonu 80 k. Setkat se s ním můžeme u automobilu Fiat Panda.  Nízká spotřeba spočívá ve spalování benzinu v kombinaci se zemním plynem - odtud označení  „natural power“. Mluvíme zde o jedné z nejnižších hodnot emisí na trhu (86 g/km).

Automobilka hodlá ve vývoji pokračovat i přes překonání požadavků, které vytyčila Evropská unie. Ty činí pro rok 2015 130 g/km.

Neméně důležitou záležitostí, na kterou se Italové zaměřují, je samotné chování a způsob jízdy řidiče. Jízdní styl má významný vliv na celkovou spotřebu paliva, z tohoto důvodu automobilka vyvíjí a zdokonaluje technologií eco:Drive, která má na základě osobních doporučení zdokonalit jízdu řidiče. Pro příklad uveďme vůz Fiat 500L s technologií eco:Drive Live, díky které může řidič bezprostředně kontrolovat kvalitu jízdy na displeji radia.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy