BMW a Toyota uzavírají spolupráci, dojde na nové materiály

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Automobilky BMW a Toyota uzavírají partnerství. Na rozdíl od mnoha dalších se netýká jen vývoje společného modelu, ale směřuje také k novým materiálům.

Doba je zlá a automobilky to pociťují. Na jednu stranu nejsou prodeje natolik dobré, aby umožnily automobilkám příliš velký rozmach do budoucna, na stranu druhou ale ze všech stran tlačí ekologické a bezpečnostní normy, kterým je stále těžší vyhovět. Není proto divu, že uzavírání různých partnerství jsme v poslední době svědky čím dál častěji.

Toyota je v tomto poměrně aktivní a nyní si do sbírky přidává další smlouvu, tentokrát s BMW. Společný vývoj tentokrát směřuje k novému sporťáku. Ten bude stát nad kupé GT-86, které Toyota vyrábí spolu se Subaru. V případě BMW by pravděpodobně mělo jít o náhradu modelu Z4.

Možná zajímavější částí spolupráce je však vývoj nových materiálů. Moderní požadavky na vůz směřují k maximálnímu odlehčení, avšak při zachování požadavků na komfort a samozřejmě také na bezpečnost. Tento trend si žádá vývoj lehkých, přitom však pevných materiálů a zlepšování návrhu těch současných tak, aby byla dosažena úspora hmotnosti. Právě na tomto chtějí obě automobilky rozvinout zásadní část své spolupráce, ze které bude profitovat nejen výše zmíněný sporťák, ale všechny modely obou výrobců.

Další části kooperace se pak týkají vývoje vozu s palivovými články, což je taktéž nanejvýš aktuální téma. A aby toho nebylo málo, mělo by dojít také k používání některých motorů od BMW pod kapotami toyot.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy