Další povinná výbava pro novinky: monitorování tlaku v pneu

Pneumatiky | foto: Dataconsult

Evropská unie nařizuje další bezpečnostní systém pro nová vozidla. Všechny automobily homologované po prvním listopadu povinně dostanou systém monitorování tlaku v pneumatikách.

Správný tlak v pneumatice je klíčový pro dosažení dostatečné bezpečnosti a nízké spotřeby. Většina řidičů však tlak prakticky nekontroluje. To je vzhledem k minimálním únikům na moderních ráfcích pochopitelné, avšak případný únik řidič díky tomuto obvykle rozpozná pozdě.

Evropská unie se rozhodla problém tlaku v pneumatikách vyřešit bez ohledu na vůli řidičů. Od prvního listopadu jednoduše nařizuje, že všechny nově homologované vozy musejí být vybaveny bezdrátovým měřičem tlaku v pneumatice. Stejná povinnost platí i pro již homologované vozy od 1.11.2014.

V principu se prosazují dva systémy monitorování tlaku. Jednodušší využívá systému ABS a ESP a jednoduše sleduje poloměr jednotlivých kol. Pokud se kola otáčejí nestejně rychle, poté systém nahlásí nízký tlak u kola, které je menší a tedy podhuštěné. Tento systém však nestačí. Nařízení vyžaduje, aby byl tlak monitorován již před vyjetím, což zde z principu není možné.

Bude tak nutné využít složitější zařízení. V tomto případě je v každém ventilku miniaturní měřič tlaku s bezdrátovým vysílačem, který odesílá data o nahuštění přímo do přijímače umístěného v autě. 

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy