Volkswagen Up! pravděpodobně dostane dvouválcový diesel

up! | foto: Volkswagen

Miniaturní vůz z produkce Volkswagenu dostane také miniaturní motor. Dvouválec o objemu 0,8 litru bude nejmenším motorem v nabídce.

Volkswagen Up! je podle vyjádření šéfa vývoje Volkswagenu kompatibilní s dieselovým motorem 0,8 litru. Ulrich Hackenberg to potvrdil pro magazín Autocar.

Maličký motor je vyvinut primárně pro superúsporný vůz Volkswagen XL1, který se v dohledné době dostane alespoň do malosériové výroby a časem možná i do velkosériové. Jeho výkon je 48 koní, avšak je možné, že by se z něj podařilo vyloudit ještě o něco více. 

Volkswagen Up! je nejmenším modelem Volkswagenu. Pro tento typ je použita vlastní miniaturní platforma, která se odlišuje od platformy MQB, kterou v současné době Volkswagen dává, kam jen může. Použitá platforma NSF by se přitom měla objevit i ve zvažovaném crossoveru Taigun, který by tím pádem také mohl dostat tento minimotor.

Několik slov padlo také o větší platformě MQB. Litrové tříválce, které jsou montovány do malého Upu se údajně hodí také pro větší vozy právě s platformou MQB. Na té bude založena i budoucí Škoda Fabia spolu s Volkswagenem Polo a Seatem Ibizou, kde by se tyto malé motory mohly také objevit. A troufne si Volkswagen nasadit 75koňovou variantu litrového motoru i do Octavie a Golfu?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy