Hummer se opět dostane mezi lidi, ale jen jako stavebnice a bez svého jména

Hummer | foto: AM General

Legendární vůz známý jako Hummer se vrátí. Přestože nedlouho žijící značka nepřežila ekonomické turbulence posledních let, o její vozy je i nadále zájem. Výrobce armádní verze zákazníkům vyhoví.

Cesta z bojišť na běžné silnice byl pro HMMWV, jak se vůz v armádní variantě oficiálně jmenuje, trochu zdlouhavý. Od roku 1984 je dodáván armádě, někteří drsňáci, jako Arnold  Schwarzenegger, však zatoužili i po verzi určené civilním zákazníkům. AM General, výrobce HMMWV, vyhověl.

Civilní verze je pojmenována jako Hummer a vyráběla se od roku 1992. Po neschopnosti splnit přísné emisní limity musel vůz skončit v roce 2006. Brzy po velkém modelu později přejmenovaném na H1 skončila i samotná značka Hummer.

Zájem zákazníků však i nadále existuje. Společnost AM General proto v omezené míře obnovuje dodávky vozu pro civilní trh. Není to však tak jednoduché.

První změnou je jméno. Značka Hummer připadla koncernu General Motors a AM General na ni již nemá práva. Druhou změnou je komfort. Zatímco Hummer se nabízel se zkomfortněným interiérem vybaveným kvalitním čalouněním. Nyní bude k dispozici jen čistá, armádní verze.

A poslední změnou je forma, v jaké budou vozy dodávány. K dispozici bude pouze stavebnice, kterou si bude muset nový majitel sestavit sám, případně si na tento úkon najmout externí firmu. Součástí dodávky není motor a převodovka.

To vše se však projeví v příznivé ceně. Sestavený vůz schválený pro provoz by měl vyjít na 75 tisíc dolarů (1,53 milionu korun), přičemž za samotnou stavebnici si výrobce účtuje 59 tisíc dolarů (1,2 milionu dolarů).

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy