Kia K9 má jméno pro Evropu - Quoris

Kia | foto: Archiv AutoRoad.cz

Kia si připravila nový vrcholný model, dosud se však nabízel jen v Koreji pod jménem K9. Jméno pro zbytek světa se bude lišit, nejlepší Kia se bude jmenovat Quoris.

Kia sice není známa jako výrobce prémiových limuzín, přesto se i do tohoto segmentu se srdcem pustila. Její koncernový sourozenec Hyundai má již v tomto ohledu zkušenost, vždyť svůj vůz královské třídy má v nabídce už do roku 1999. Známe ho pod starším názvem Grandeur a nyní jako Equus.

Kia Quoris se drží rozdělení mezi značkami, zatímco Hyundai osloví o něco konzervativnější klientelu, Quoris je o něco odvážnější. Hodně se sice poukazuje na jeho značnou podobnost s BMW řady 7, přesto si však zachovává vlastní vyznění.

Jméno má vyjadřovat luxus vozu, jeho solidnost a technickou vyspělost. Je určeno pro všechny trhy kromě domácího, korejského.

Pod kapotou je v Koreji prozatím jen dvojice šestiválců o objemech 3,3 a 3,8 litru s výkony 300 a 333 koní. Očekává se, že přinejmenším v USA se ukáže i osmiválcový agregát Tau 4,6 l, který má v  Hyundaii Equus výkon 385 koní. V Equusu se nachází také větší osmiválec o objemu pět litrů. Ani jeho příchod jistě nelze vyloučit. Evropě by se zase jistě líbil nějaký diesel.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy