BMW Z1 slaví 25 let od uvedení na trh

BMW | foto: Archiv AutoRoad.cz

První model řady Z, automobilky BMW, slaví výročí 25-ti let od uvedení na trh. Oficiální Klub vozů Z1 organizuje speciální akci, která umožní členům klubu návštěvu mnichovské továrny automobilky BMW v pátek 8. června. Ve stejný den pojede spanilá jízda více než sto modelů Z1 k bránám muzea BMW, kde si vozu budou moci prohlédnout i ostatní návštěvníci.

 

Účastníci spanilé jízdy dostanou možnost prohlédnout si sbírku BMW Group Classic, která není veřejnosti přístupná. Další perličkou pro účastníky bude možnost prohlédnout si továrnu BMW Technik GmbH v Mnichově, kde byl vůz Z1 vyvíjen a následně vyráběn.

Model Z1 byl představen v roce 1987 na frankfurtském autosalónu. Výroba vozu probíhala do roku 1991 v celkovém objemu cca 8000 kusů. Malý roadster byl postaven na základech trojkové řady generace E30. Pod kapotou vozu byl jediný motor, konkrétně řadový šestiválec s objemem 2,5 litru a nejvyšším výkonem 170 koní, vybraný z modelu 325i.

Nejznámějším prvkem modelu Z1 jsou dveře, které se elegantně zasouvají do prahů. Tento charakteristický prvek automobilka na žádném dalším modelu nepoužila.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy