Dostane Subaru Impreza elektrické turbo?

Subaru Impreza | foto: Subaru

Subaru Impreza by údajně mohlo získat elektrické turbo. Bude to znamenat revoluci v automobilových pohonech?

V dnešní době rozlišujeme mezi turbodmychadly, které jsou poháněny tlakem plynů ve výfuku, a kompresory, které ke své činnosti využívají síly motoru. Do těchto dvou variant se nám pravděpodobně brzy vklíní nová - elektricky poháněné turbo.

Turbodmychadla dovedou zvýšit výkon motoru při zachování slušné spotřeby. Mají však jisté nevýhody. Nutnost roztáčet lopatky výfukovými plyny přeci jenom zvyšuje ztráty a reakce turba také není díky tomuto řešení okamžitá - pro správnou činnost turba je nutné mít nejprve na lopatkách dostatečný tlak.

Oba tyto problémy by mohlo řešit turbodmychadlo roztáčené elektromotorem. Nejde o nijak novou myšlenku, avšak problémem je, kde elektřinu získat.

Již více společností dělalo pokusy se získáváním elektrické energie z výfuku za pomocí zužitkování  zbytkového tepla. Tedy tak, aby nevznikaly na vedení výfuku žádné dodatečné obstrukce a nebyly tak zvyšovány ztráty. Potíž je, že tyto systémy nebyly nikdy dostatečně efektivní, byť BMW se již podařilo vytáhnout z výfuku 600 W elektřiny. Je ale otázka, zda by tento výkon na pohon turba stačil.

Poté se do úvahy dostávají také další možnosti získávání energie. Můžeme uvažovat o solárních panelech či jiných experimentech, nejpravděpodobnější je ale prosté rekuperativní brzdění. Možné však také je, že se Subaru daří celý systém získávání energie z výfuku natolik zdokonalit, že již nebude třeba žádného dalšího zdroje proudu. Budeme se muset nechat překvapit...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy