Nissan Leaf se v Norsku prodává dobře, platí ho ale daňoví poplatníci

Leaf | foto: Archiv AutoRoad.cz

Nissan oslavuje tisící dodaný model Leaf v Norsku. Prodejní úspěch však není zadarmo, skládají se na něj ostatní Norové...

Elektromobily mají zatím poměrně dost nevýhod. Především jejich pořizovací náklady jsou dosti vysoké a dojezd je spíše směšný - tím spíše, že není možné jej snadno prodloužit natankováním. Otázky také panují kolem životnosti baterie, zejména bude-li řidič často využívat rychlodobíjení.

Nissan Leaf se i přesto v Norsku prodává velmi slušně. Nyní společnost oznámila, že zde dodala tisící kus. Na celém světě si tento vůz přitom objednalo jen 1600 lidí. Čím to, že právě v Norsku je tento vůz tak populární?

Může za to vládní politika. Nový majitel elektromobilu může užívat mnoha různých úlev, zejména mu stát odpustí prakticky všech daně a poplatky. Z koupě tohoto nového auta se neplatí DPH ve výši 25 % a ani další poplatky v tisícovkových řádech. Stát navíc odpouští také silniční daň, mýtné a přepravné na trajektech. A aby toho nebylo málo, stát odpouští také poplatky za parkování.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy