Lotus našel zachránce

Lotus | foto: Archiv AutoRoad.cz

Letos v lednu to s osudem automobilky Lotus vypadalo bledě. Po dobu posledních osmnácti roků byla tradiční britská společnost v rukou malajského Protonu.

Vlastník Lotusu, zmíněný Proton změnil majitele. Balík akcií patřící státu Malajsie byl odprodán společnosti DRB-Hicom. Lotusu se v poslední době příliš nedařilo a jeho dluhy narostly až k sumě 200 milionů liber. Po změně vlastníka musel Lotus jak mu přikazují malajské zákony zastavit po dobu dvou měsíců veškeré investice. Spekulace o konci společnosti propukly poté co se investice po uplynutí lhůty nerozběhly.

Nyní přišla dobrá zpráva, a to že DRB-Hicom opět obnovilo financování Lotusu. Bude se tedy moci rozjet zastavená výroba a pokračují i vývojové programy především na novém Espritu. Když v Paříži v roce 2010 předvedl své budoucí modely formou konceptů, málokdo uvěřil, že se všechny koncepty dočkají sériové výroby. Zatím to vypadá jen na sériový Esprit, ten by měl příští rok doplnit portfolio typů Elise, Exige a Evora. Nezbývá než doufat, že Chapmanovo odkaz bude žít i nadále.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy