Porsche 918 Spyder - hybridní, ale rychlý

918 Spyder | foto: Porsche

Porsche potřebuje vrchol své modelové řady. Čekání na to nejlepší si PR oddělení krátí vypouštěním rozestavěných prototypů...

Porsche od doby Carrery GT chybí opravdový vrchol. Od jeho představení uplynulo již dobrých 10 let a supersport s motorem uprostřed je  přeci jenom jistý symbol.

Není úplně běžné, že automobilka sama ukazuje vývojové prototypy. Nyní se tak stalo, avšak abychom nevěděli zase příliš, udělala automobilka docela účinnou kamufláž svého prototypu - jednoduše mu sundala karoserii. Těch několik málo opravdu podstatných kousků navíc není povětšinou původních, ale pocházejí z modelu 911. Fikané...

Kontroverzní je pohonná jednotka. Jen těžko lze něco namítat proti použití vidlicového osmiválce o objemu 4,6 litru, který má svůj základ ve speciálu pro Le Mans. Sám o sobě má výkon skvělých 580 koní. To ale nestačí, proto Porsche zakomponovalo do vozu ještě další dva motory - elektromotory. Jeden je připojen v převodovce k hlavnímu motoru  a má výkon 122 koní, slabší, 110koňový, roztáčí přední kola.

Ano, budoucí vrcholné Porsche je čtyřkolka a navíc hybridní. Elektrický systém je schopen pohonu čistě na energii ze zásuvky, ujede tak asi 25 kilometrů. K dispozici bude pět různých módů provozu od úsporného, který má být používán hlavně ve městě, až po maximálně výkonný, kdy jsou využívány veškeré možnosti, které vůz dává.

Jak díky lepší trakci, tak i díky vyššímu výkonu - celkový kombinovaný je 780 koní, točivý moment až 950 Nm - má zrychlení z klidu na stovku téměř o sekundu lepší než dosavadní Carrera GT. Nemá trvat ani tři sekundy. Maximální rychlost je stanovena na 325 km/h.

Za co  se ale chválit nedá, to je hmotnost. Novinka má vážit téměř 1700 kilo a to je hodně. Nepomáhá ani rozsáhlé použití dílů z lehkého karbonu či titanové komponenty.

Jakkoliv sportovní vůz bude, výrobce nezapomene dodat dostatek luxusních proprietek. Zákazník tak může očekávat multimedioální systém s 11 reproduktory i klimatizaci, která se v mnoha sportovních vozech pro úsporu hmotnosti nenachází.

Stanoveno už je dokonce i datum zahájení výroby omezené série 918 vozů - 18.9.2013. Stihnete do té doby našetřit 16 milionů?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy