Nové muzeum Ferrari v Modeně otevřelo brány, má českou stopu

Ferrari | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ferrari v rodišti svého zakladatele, městě Modena, otevřelo nové muzeum ukazující slavné modely italské značky. Autorem stavby je český architekt Jan Kaplický.

Italské město Modena je místem autům zaslíbené. Mimo Ferrari zde sídlí také Pagani a v současné době i Maserati, které však bylo založeno v jen několik desítek kilometrů vzdáleném městě Bologna. A právě mezi městy Bologna a Modena sídlí i velký rival Ferrari, společnost Lamborghini.  A aby toho nebylo málo, i středisko Ferrari v Maranelu se nachází jen asi 30 km od Modeny. Závody nejslavnějších italských supersportovních značek jsou si tak prakticky na dohled.

Modena však není jen sídlem Ferrari, je to také místo, kde se sám zakladatel značky, Enzo Ferrari, narodil a kde i v roce 1988 zemřel. Není proto divu, že právě zde, nedaleko Ferrariho rodného domu, vzniklo nové muzeum dokumentující ducha světově proslulé značky. O mnohém svědčí už to, že vozy tu nejsou vystaveny ani tak jako kusy techniky, ale spíše jako umělecká díla.

Mimo zajímavých sbírek je zajímavá i samotná budova navržený v trochu netypickém tvaru. Za úkol má připomínat slavné kapoty s výdechy překrývající silné motory Ferrari. Architektonický návrh zpracovalo studio Future Systems, kterému před svou smrtí šéfoval Jan Kaplický a původní myšlenka tak nese ještě jeho rukopis.

Mimo velké haly s exponáty se v budově nacházejí také místnosti pro semináře, menší konference a další užití. Návštěvníky jistě potěší kavárna. Součástí expozice je také zrekonstruovaný rodný dům zakladatele značky.

Jde o druhé muzeum Ferrari v okolí. Jedno již stojí ve městě Maranello poblíž Modeny, které je však věnováno vozům jako takovým. Nová stavba má být připomínkou tradice značky charakterizovaná právě slavnou osobu Enza Ferrariho.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy