BMW i-FD – designová spekulace

i-FD | foto: Archiv AutoRoad.cz

Ačkoliv bavorská automobilka takový model prozatím nepotvrdila, tak je pravděpodobné, že do řady ekologických modelů s označením „i“ modelů přibude také čtyřdveřový sedan.

Dříve představené koncepty hatchbacku i3 a sportovního kupé i8 již byly spatřeny při testování a jejich příchod na trh je tak vlastně stoprocentní.

Dokud automobilka nepřijde s konkrétními informacemi, nebo nepředstaví studii na některém z autosalónů, tak lze o vzhledu vozu pouze spekulovat. Španělský designer Feliciano Ruy-Díaz, pocházející z Valencie, využil svých schopností a dovedl své myšlenky do hmatatelné (viditelné) podoby. Svůj výtvor nazval BMW i-FD.

Mladý designer řekl, že inspiraci pro vzhled vozu čerpal z práce španělského architekta Santiago Calatravy, vzhledu středověkého řeckého brnění a také linií těla bílého žraloka. Jeho cílem bylo vytvořit unikátní, sportovně vypadající sedan, který v sobě skloubí sílu, dynamiku a eleganci.

Co se Díazovi podařilo kombinací těchto prvků vytvořit, můžete vidět na přiložených skicách.

Designer dále prohlásil, že jako pohonné ústrojí pro svůj koncept, by využil stejné techniky, jako BMW navrhlo pro kupé i8. Pod kapotou vozu (resp. v kufru, protože spalovací motor je uložen nad zadní nápravou) by se tak objevil přeplňovaný tříválec 1,5 litru s výkonem 164 kW a 300 Nm. Ten je kombinován s elektromotorem umístěným na přední nápravě disponujícím maximálním výkonem 96 kW a 250 Nm.

Na to, zda BMW opravdu uvede „íčkový“ sedan a do jaké míry se jeho vzhled bude blížit konceptu i-FD si však budeme muset ještě počkat.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy