Renault: Dodávka budoucnosti vypadá takto

Renault | foto: Renault

Renault ukázal světu zajímavé řešení menšího nákladního vozu budoucnosti. Má zlepšit především přístupnost nákladu tak, aby byla vykládka rychlejší.

Současné řešení přístupu do skříně je poněkud nepraktické. Pokud není k dispozici rampa, je nutné náklad ve skříňových nákladních vozech neprakticky svážet k zemi hydraulickou plošinou.

Přesto však existují řešení, která mohou pomoci. A nejde o žádné sci-fi. Renault sestrojil ukázkový nákladní vůz s technologiemi, které dnes běžně používáme, ale u nákladních vozů se v této kombinaci příliš nepoužívají.

Uspořádání nákladového prostoru můžeme přiblížit moderním nízkopodlažním autobusům. Podlaha je rovná a co nejblíže k silnici. Kola jsou samostatně v podbězích a díky tomu, že je každé poháněno vlastním elektromotorem, není nutné, aby byla spojena zavazející hřídelí.

Nápravy jsou navíc vybaveny systémem regulace světlé výšky. Díky tomu umí karoserie poklesnout velmi blízko k zemi a vznikne tak při přistavení k obrubníku prakticky rovná plocha. Není-li k dispozici obrubník, je mezi silnicí a nákladovým prostorem jen menší schod, který je možné překonat menší rampou.

Nakládka i vykládka se tímto systémem zrychlují až o třetínu oproti klasickým vysokým skříním. Navíc je takto lépe využit prostor. O sériové výrobě se však zatím automobilka nezmiňuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy