Naděje na záchranu Saabu stále žije, v Číně ho chtějí i nadále

Saab | foto: Saab

Čínská společnost Youngman stále má zájem o koupi zkrachovalé automobilky Saab. Je ovšem otázka, zda je Saab ještě vůbec k prodeji.

Zdá se, že příběh Saabu je telenovelou o zatím nekonečném počtu dějství. Nyní se rozbíhá další z nich, o automobilku, nad niž už prakticky všichni zlomili hůl, se opět zajímá společnost Youngman, která ji chtěla získat již dříve.

Hlavním problémem ve vyjednávání byly spory s dřívějším vlastníkem, nyní klíčovým partnerem Saabu, General Motors, která dodává automobilce většinu technologií. Ten nechtěl připustit přístup čínské strany do vlastní technologické základny. Saab však v nedávné minulosti rozpracoval vlastní platformu Phoenix nezávislou na GM a do jejího vývoje je kupec ochoten investovat až 400 milionů liber (12 miliard korun), aby bylo možné získat na americkém koncernu maximální nezávislost.

Dalších 430 milionů liber (13 miliard korun) Číňané nabízejí za samotnou firmu.

Otázkou je, zda je takový prodej ještě možný. Šušká se, že aktiva Saabu jsou již v docela značné fázi rozprodeje, který není možné jen tak zastavit. Jedná se však neveřejně, takže na veřejnost vyšly jen perličky jako rozprodej firemního muzea.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy