Ferrari FF na biolíh - obří výkon, minimální emise

Tento výtvor nepochází přímo od Ferrari, ale od jejího úpravce - přesto je velmi zajímavý. Díky kitu pro použití ethanolu se razantně zvedl výkon a poklesly také emise.

Je Ferrari FF příliš slabé? Potom norská firma Customized nabízí prakticky za hubičku (1500 eur - necelých 40 tisíc korun) navýšení výkonu z původních 660 na fantastických 890 koní. Tím se dostává do sféry těch nejvýkonnějších vozů tohoto světa.

Úprava je primárně zaměřena na možnost použití paliva E85, tedy směr 85 % lihu a zbylých 15 % benzínu. Takováto směs má přirozeně jiné vlastnosti při spalování, díky kterým je možné navýšit špičku výkonu právě až do takto fascinujících hodnot.

Co je na celé úpravě nejzajímavější, je snížení vypouštěných emisí CO2. Vzhledem k chemickému složení ethanolu je jeho spalování z hlediska vypuštěného oxidu uhličitého výrazně "čistší" a tak klesly emise supersportu až pod hranici 100 gramů na ujetý kilometr. To je hodnota srovnatelná s nejúspornějšími benzínovými vozy. Samozřejmě to vzhledem k odlišným palivům není úplně fér srovnání, ale z daňového hlediska, kdy se v některých státech daní právě vypouštěné emise CO2, to může mít značné důsledky pro peněženku majitele.

Foto: WorldCarFans

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy