Tesla Model S - elektrický sedan už má ceny

Model S | foto: Tesla Motors

Společnost Tesla Motors zveřejnila ceny svého sedanu S. Jsou docela překvapivě nízké - díky dotacím.

Základní sedan S stojí za Velkou louží 49 900 dolarů (980 tisíc korun) se započítáním daňové dotace. Má pod kapotou baterie o kapacitě 40 kWh, které by měly vystačit k nájezdu kolem 160 mil (přibližně 260 km).

Verze s bateriemi o kapacitě 60 kWh je dražší o 10 tisíc, stojí tak 59 900 dolarů (1 180 tisíc korun). Vše završuje nejvyšší verze s 85 kWh bateriemi s cenovkou 69 900 dolarů (1 380 tisíc korun). Ta bude navíc za příplatek dalších 10 tisíc dolarů upravena pro rychlejší jízdu paketem Performance, změní se například podvozek, ale také zrychlení z klidu na sto se zlepší z 5,6 na 4,4 s

Ceny jsou to velmi konkurenceschopné. Srovnejme jej s konvenčními vozy podobné velikosti, například Audi A6, které v USA začíná na 41 tisících dolarech, ovšem samozřejmě se na něj nevztahuje zelená dotace.

Rozdíl kolem 15 tisíc dolarů mezi základními verzemi včetně započtení dotace můžeme nazvat docela překvapivým. Udává se, že cena jedné kilowatthodiny kapacity v bateriích se pohybuje kolem 900 dolarů. Přestože elektromotory nepotřebují mnoho dalšího zařízení nutného pro benzínové motory, je rozdíl ani ne poloviční a není tak úplně jasné, jak se Tesle podařilo tak levný vůz vyrobit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy