Chevrolet Volt se vznítil po crashtestu, je bezpečný?

Volt | foto: Chevrolet

O bezpečnosti vozidel s Li-Ion články se debatuje již delší dobu. Dalším příspěvkem může být vznícení Voltu po crash testu.

Chevrolet Volt je jedním z prvních vozů, které se do sériové výroby dostaly s baterií typu Li-Ion. Tento typ baterie je problematický, protože chemické procesy v bateriích tohoto typu mohou způsobit poměrně nekontrolovatelnou reakci, která dokáže skončit i explozí baterie.

Automobilky tvrdí, že tento neduh Li-Ion baterií dokázaly vyřešit a vyvinout dostatečně bezpečnou baterii. Přesto však není ani tohle řešení dokonalé.

Na dvoře americké organizace National Highway Traffic Safety Administration, což je úřad pro kontrolu bezpečnosti vozidel, která provádí testy podobné evropské organizaci EuroNCAP, se samovolně vzňal jeden Volt. Stalo se tak poté, co byl tři týdny před požárem testován na boční náraz. Vše samozřejmě spustilo kolo vyšetřování příčit požáru, kterého se účastní jak NHTSA, tak i samotný koncern General Motors.

GM na tuto zprávu samozřejmě reagoval s vysvětlením, že použití baterií není o nic méně bezpečné než v případě benzínu. Zde je však nutné do jisté míry polemizovat. Zatímco benzín je možné z nádrže po nehodě relativně snadno vyčerpat, i ve vybité baterii se stále skrývá dostatek energie na velmi slušnou explozi či na vyvolání požáru. Nakonec, právě to se pravděpodobně stalo Voltu na dvoře NHTSA...

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy