VIDEO: Velký bratr dostane nový nástroj, ještě výkonnější radar

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Kanadská firma Peak Gain Systems představila spolu se svým ruským partnerem pravděpodobně nejvyspělejší stacionární radar. Dovede zaráz snímat až 32 vozů.

Systém zvládne monitorovat silnici širokou až 4 pruhy a zároveň umí sledovat až 32 vozů, což je prakticky více než je možné vměstnat do záběru jedné kamery.

Princip fungování je částečně patrný z přiloženého vozidla. Kamera je trvale zapnutá a sama měří rychlost projíždějících vozů. Zároveň jim čte poznávací značky, které umí srovnávat se všemožnými dalšími registry. Je tak možné například vyhledávat ukradená vozidla či hlídat, zda ve vyhrazených pruzích jezdí opravdu jen ti, kteří mají. Informace jsou v reálném čase odesílány na prakticky libovolné místo.

Kamera údajně není nijak velká a je tak možné ji upnout prakticky kamkoliv. Vzhledem ke svým vlastnostem se nejvíce hodí například na portálové značky, které známe z dálnic, mýtné brány nebo třeba mosty.

V tom je nicméně hlavní kámen úrazu. Kamera je navržena na monitorování těch obecně nejbezpečnějších víceproudých tahů, kde mírně zvýšená rychlost neznamená žádné riziko. Opravdu nebezpečný způsob jízdy, například kličkování v jízdních pruzích či předjíždění zprava, kamera zachytí jen stěží. A na druhou stranu se takovýto systém nehodí na nebezpečná a nepřehledná místa například s vysokým pohybem chodců nebo ještě hůře dětí.

K čemu to pak tedy je?

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy