VIDEO: Ve dvou stech do zdi? Fifth Gear to vyzkoušel

| foto: Archiv AutoRoad.cz

Moderní vozy jsou schopny dosahovat poměrně vysokých rychlostí. Je nicméně možné při nějaké nehodě z těchto rychlostí vyjít živý?

Nehody ve vysokých rychlostech jsou vždy velkým problémem. Vůz i člověk v něm sedící mají vysokou kinetickou energii, kterou není bezpečnostní struktura obvykle schopna pohltit. Síly působící na těla jsou navíc obvykle tak velké, že nemusí dojít ani k přímému zranění těla, setrvačnost jednotlivých orgánů způsobí vážné vnitřní poranění.

Z tohoto důvodu jsou dálniční náhody do sloupů či do mostů obvykle fatální. Magazín Fifth Gear se rozhodl ukázat, jak taková nehoda může vypadat.

Ukazuje prakticky nejhorší reálný scénář, tedy vůz jedoucí maximální rychlostí kolem dvou set kilometrů v hodině, který takto narazí do betonové bariery. Není to sice zrovna běžná rychlost nárazu, řidič by musel mít nohu na plynu prakticky až do poslední sekundy, nicméně ukazuje na mimořádně destruktivní účinek takového nárazu.

Nepomůže zde ani oblíbený argument o relativní zastaralosti první generace Fordu Focus a jeho již opotřebovanou bezpečnostní strukturou. Rychlost kolem dvou set km/h je velmi vysoká pro prakticky jakýkoliv dnešní vůz.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy