Nejstarší vůz na světě prodán za 85 milionů korun

Dos-A-Dos | foto: Rm Auctions

Nejstarší provozuschopný vůz na světě byl vydražen za cenu dotýkající se 85 milionů korun. Přesto má k rekordní sumě docela daleko

Parovůz De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos z roku 1884 je podle všeho nejstarším provozuschopným vozem na světě. O této raritě z doby, kdy leželo těžiště průmyslu na ose mezi Německem, Francií a Velkou Británií, jsme psali již dříve v tomto článku.

Jak jsme avizovali, speciál šel do aukce a zde byl vydražen za sumu 4,62 milionu dolarů, což je při dnešním kurzu rovných 85 milionů dolarů.

Do rekordních výšin však má i tato rarita docela daleko. Aukční rekord byl stanoven letos v létě, když bylo vzácné Ferrari 250 Testa Rossa z roku 1957 vydraženo za 16,39 milonů dolarů, tedy 300 milionů korun. Byla tak překonána o dva roky starší dražba téhož typu s cenou 12,4 milionu dolarů (228 milionu korun).

Za nejdráže vydražený vůz v historii však  můžeme považovat Bugatti Royale Kellner Coupe z roku 1931. Šlo o jeden ze šesti vyrobených vozů, přičemž tento konkrétní kousek nebyl až do aukce z roku 1987 prodán, nechala si jej sama firma Bugatti. Vůz byl vydražen sice "jen" za 9,8 milionu dolarů, započítáme-li však inflaci a převedeme tak cenu do dnešních dnů, suma se vyšplhá na závratných 19 milionů dolarů, tedy asi 350 milionů korun.

De Dion Bouton Et Trapardoux Dos-A-Dos se v žebříčku zařadí někam kolem třicátého místa.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy