Honda Jazz - elektrická verze již na spadnutí

Jazz EV | foto: Honda

Honda na frankfurtském autosalonu vystavovala mimo jiné i koncept Jazz EV, který jsme již viděli i na dřívějších akcích. Automobilka se chce připomenout, protože sériová verze vozu by měla začít opouštět brány závodů již příští rok.

Honda se v současné době soustředí spíše na hybridy, ale to se má brzy změnit. Do prodeje totiž nehlučně dojede nový model Jazz EV napájený čistě elektřinou.

Pohonné ústrojí v čele s motorem vychází z experimentálního elektromobilu FCX Clarity, jehož pohonná jednotka je však zásobována z vodíkových článků. V případě Jazzu budou zdroje energie baterie typu Li-Ion.

Její síla vydrží na provoz dlouhý kolem 160 km podle americké normy. Maximální rychlost dosáhne 145 km/h, přičemž obě hodnoty by pro městský a příměstský provoz měly dostačovat. V Evropě nabijeme vůz na plnou kapacitu za 6 hodin. Palubní systémy mají napomáhat ve snižování spotřeby vozu, vrcholem má být tlačítko Eko volitelné na přístrojové desce. Po vzoru hybridu CR-Z se přidávají také módy Normal a Sport.

Na obrázcích je prozatím jen koncept vozu, sériová verze by se měla lišit jen minimálně. Oproti klasickému Jazzu bude odlišena podobně jako verze hybridní. Potřeba menšího množství nasávaného vzduchu se podepisuje na zacelení aerodynamicky méně efektivních průduchů v přídi vozu.

Příchod novinky by se měl odehrát v průběhu příštího roku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy