Setkání otce a syna, dva slavné Mercedesy na okruhu Spa

SLS AMG | foto: Mercedes-Benz

Dnes proslavená tunerská dílna AMG se zrodila téměř z ničeho. Nyní se jeho Rudá bestie setkává se svým o desetiletí mladším příbuzným.

Příběh Mercedesu Benz W109 300 SEL 6.8 AMG, jak se postarší speciál oficiálně jmenuje, je komplikovaný. Vývoj speciálu začal přímo v dílnách Mercedesu, když se značka odhodlala vrátit na sportovní kolbiště. Po dlouhém vývoji byl nakonec projekt zrušen, některé technické prvky si vyžadovaly dodatečnou homologaci a na to již Mercedes nechtěl přistoupit.

Otec projektu, Erich Waxenberger, se s tím však nesmířil. Spolu s nepříliš známou dílnou AMG, která se zabývala laděním motorů pro Mercedesy, získal vůz, který byl následně přestavěn na dnes již legendární sporťák. Výkon motoru byl navýšen na 428 koní z objemu 6,8 litru a mířil přímo na závodní kolbiště.

Samotný Mercedes však s projektem nechtěl mít nic společného a to ani poté, co luxusní sedan přestavený na sportovní vůz začal vítězit. Nechtěné dítě s velkou slávou zvítězilo závod na 24 hodin ve Spa a stalo se legendou. Pro jeho rudé lakování se mu začalo říkat Rote Sau, tedy rudá bestie.

Jeho závodní dráhu skončily až nové regule FIA, které omezovaly zejména objem motoru.

Nyní se na dráze, na které tak exceloval, potkává s mladším vozem téže značky. Mercedes Benz SLS AMG je lakován tak, aby rudou bestii připomínal, prohlédněme si je tedy dohromady.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy