Obsah lékarniček se opět mění, masku už není nutné vozit

Autolékárníčky | foto: Hartmann-Rico

Ministerstvo dopravy opět změnilo vyhlášku upravující povinný obsah lékárničky. Z povinné výbavy zmizela dvojice prvků.

Od včerejšího dne je možné z lékárniček vyndat resuscitační masku a leták s pokyny pro případ nehody. Dvě ze tří novinek zavedených od letošního roku se tak ruší.

Vyjmutí resuscitační masky si vynutili experti. Podle nich jen zdržuje a naprostá většina laiků s ní nedovede pracovat. Oproti klasické resuscitační roušce tak zachránce ztrácí cenné vteřiny, často ji navíc nedovede nasadit tak, aby těsnila a významně se tak snižuje efektivita jejího užití.

Diskutabilním krokem je odstranění stručného návodu k první pomoci. Přestože operátoři na tísňových linkách jsou dobře proškoleni v tom, aby dokázali zachránce navést k co možné nejlepšímu poskytnutí první pomoci, jednoduchý leták se zadebatelnými výrobními náklady i prostorovými nároky v lékárničce zůstat mohl.

Z tří novinek tak v lékárnách zůstává jen izotermická fólie. Přesto výměna lékárniček za nové nebyla úplně bezúčelná, novela platící od počátku roku totiž zpřísnila také požadavky na kvalitu některých stávajících prvků, například nůžek.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy