Slovensko přitvrzuje na silnicích, za alkohol i vězení

ilustrační foto | foto: Archiv AutoRoad.cz

Slovenští poslanci schválili novelu silničního zákona, který přitvrzuje tresty za přestupky a z některých dělá i trestné činy.

Slováci zásadně přitvrzují zejména v oblasti alkoholu za volantem. Obdobně jako u české úpravy, i na Slovensku bude za naměření více než jednoho promile alkoholu za volantem vězení v délce až jednoho roku. Při třetím odsouzení bude zároveň doživotně odebrán řidičský průkaz.

Pokud bude řidič přistižen při řízení s alkoholem v krvi, bude muset podstoupit lékařské vyšetření, aby se zjistilo, není-li na alkoholu závislý. Od toho se bude odvíjet další postup, závislému člověku bude odebrán řidičský průkaz do doby, než se vyléčí. Při druhém alkoholickém provinění během dvou let bude navíc nutné znovu absolvovat autoškolu a psychologické pohovory.

Nejde o jedinou novinku v úpravě. Nově bude možné získat řidičské oprávnění již od sedmnácti let, po boku nezletilého řidiče však vždy musí sedět osoba s desetiletou řidičskou praxí, která bude navíc státem evidována. V případě, že nebude na mladého řidiče působit dostatečně výchovně, může o řidičské oprávnění přijít sama.

Zákon také nově definuje bezpečnou vzdálenost na dvě sekundy odstupu. To je důležité kritérium pro případnou pokutovatelnost jejího nedodržení.

Za pozornost také českého turisty platí povinnost očistit si před jízdou vůz od sněhu. Zákon tak chce zamezit situacím, kdy za autem se sněhovou čepicí vzniká v lepším případě bílá tma, v horším případě z něj i odletují kusy ledu.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy