Saab oznámil smělé plány

9-x Biofuel | foto: Archiv AutoRoad.cz

Automobilka Saab se nechala slyšet, že chystá nové modelové řady. To jsou při současných krušných časech firmy velmi odvážné plány.

Poté co takříkajíc Saab utekl hrobníkovi z lopaty je prozatím z nejhoršího venku. Managementu se podařilo získat zdroje ve výši 66 milionů eur a uhradit dlužné mzdy zaměstnancům. 25 milionů poskytl investiční fond Gemini Investment Fund formou překlenovacího úvěru na 6 měsíců, 28 milionů bylo získáno prodejem nemovitostí a 13 milionů eur bylo utrženo za prodej vozů čínské společnosti Pang Da.

Momentálně vyrábí Saab 3 modelové řady, 9-3, 9-5 a 9-4X. Ty by podle nového prohlášení automobilky měli v dohledné době doplnit další tři modely - 9-1, 9-6X a 9-7. V plánu je na příští rok i nová generace už poněkud zasatralého typu 9-3.

O typu 9-1 se již mluví dlouho, mělo by jít o odpověď Saabu na prémiové hatchbacky německé provenience. Jeho podobu zatím neznáme, předpokládá se, že design vyjde ze studie 9-X Air BioHybrid (na snímcích) z roku 2008.

Dále v plánech společnosti figuruje model 9-6X, již z názvu je poznat, že by se mělo jednat o crossover. Velikostně by měl odpovídat například BMW X5 a sportovním outfitem by mohl být směrován přímo na úspěšné BMW X6.

Posledním z připravovaných typů by měla být nová vlajková loď značky - typ 9-7. Takže se nejspíš dočkáme konkurence pro luxusní manažerské sedany. Saab počítá se slušným odbytem modelu zejména na perspektivním čínském trhu.

zdroj: motorauthority.com

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy