VIDEO: Horská trať na ostrově Man má po čtvrtstoletí nový rekord

Impreza WRX STi | foto: Archiv AutoRoad.cz

Více než 20 let čekala trať na ostrově Man na nový rekord učiněný osobním vozem. Zadařilo se s vozem Subaru Impreza.

Ostrov Man je poměrně malý ostrov ležící mezi Irskem a Spojeným královstvím. Je samostatným státem, byť závislým na britské koruně. A co především, je rájem pro řidiče. Například díky tomu, že mimo obce zde není omezena rychlost, což je zásadním lákadlem pro testovací jezdce různých časopisů.

Nás ale zajímá horská trať, která na ostrově leží. Její délka je 60 kilometrů a objíždí více než polovinu ostrova, přesná trasa je vyznačena v Google mapách zde. Nejde o žádný speciální okruh, jezdí se po klasických silnicích, které se vždy pro jisté příležitosti uzavřou. Tou nejslavnější je motocyklový závod Isle of Man Tourist Trophy s více než stoletou tradicí.

Tentokrát se však silnice uzavřely pro příznivce dvou stop. Marku Higginsovi se podařilo zajet rekordní čas, 19 minut, 57 sekund, čímž překonal letitý rekord z roku 1990 o dvě minuty. Průměrná rychlost činila 181 km/h, což je na běžných klikatých horských silničkách docela výkon.

K pokusu byl navíc užit docela sériový vůz, Subaru Impreza WRX STi byla pouze přidána bezpečnostní klec, zabudován byl i hasící systém a jedinou funkční změnou se staly nové pružiny. Pneumatiky samozřejmě nebyly úplně běžné, nicméně pro silnici homologované byly.

Video z celé trasy se mi najít nepodařilo, věřím, že alespoň první minuta a půl s jedním velmi nepříjemným okamžikem bude dostatečnou ukázkou šílenosti této rychlé okružní projížďky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy