V Praze nemá kdo zkoušet mladé řidiče, tři čtvrtiny komisařů jsou za mřížemi

Autoškola | foto: Archiv AutoRoad.cz

Za zatčení téměř celého oddělení zkušebních komisařů v Praze nyní nemá kdo zkoušet mladé řidiče. Co s tím?

V minulých dnech v přívalu jiných zpráv trochu zanikla informace o tom, že policie stíhá tři čtvrtiny zkušebních komisařů pražského magistrátu za braní úplatků. Vysloužit si řidičský průkaz bylo podle Policie možné nejen dobrou jízdou, ale také několikatisícovým příspěvkem do kapsy magistrátního úředníka.

Rozsáhlou korupci nechť řeší Policie, litovat lze ovšem ty, kteří autoškolu právě absolvují. Z původních 19 komisařů zůstalo na svobodě jen 5 a ti nyní nestíhají. Nastává navíc léto, což je pro autoškoly nejproblematičtější doba, kdy, alespoň dle vyjádření samotných autoškol, komisaři nestíhali ani v plném počtu.

Zákon ukládá, že zkouška má být vykonána do 15 dní od absolvování výcviku, na druhou stranu však neukládá žádné sankce za překročení lhůty, takže největším problémem je to, že řidič, který nemůže legálně cvičit jinde, než v autoškole, vypadne z kondice a u zkoušky má potom horší pozici. Hůře jsou na tom ale ti, kteří zkoušku opakují. Zde je jasně stanovená nepřekročitelná lhůta půl roku, poté musí celý výcvik absolvovat znova.

Pražský magistrát nyní musí situaci narychlo řešit. Pravděpodobně se proto pokusí povolat zpět již penzionované úředníky, několik pracovních sil by také rád dočasně získal z jiných míst republiky. Nábor a patřičné zaškolení nové pracovní síly je otázkou několika měsíců.

Ministerstvo dopravy si slibuje, že úplatkářství by mohlo částečně vyřešit satelitní sledování vozidel. To nicméně zafunguje jen na případy, kdy zkoušený vůbec neopustí stanovště a to pravděpodobně nebude ten nejběžnější případ. Samotnou techniku jízdy už satelit odhalí jen stěží.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy