Typický český řidič - nevěnuje se řízení a za volant by nikdy nepustil tchyni

G-classe | foto: Mercedes-Benz

Z průzkumu GE Money Auto o Češích za volantem vyplývá, že typickým českým řidičem je muž, který jezdí ve 12 let staré škodovce, rád sveze svou partnerku, ale tchýni by auto nikdy nepůjčil. Taky za jízdy jí a pije a nepoužívá handsfree. Informují o tom čtvrteční Hospodářské noviny (HN).

Z odpovědí řidičů například vyplývá, že nejoblíbenější barvou na českých silnicích už není červená, jako to bylo ještě v roce 2008, ale vítězí modrá. Modrým autem jezdí nyní 23 procent Čechů, červeným 18 procent. Stoupá však také obliba černých a stříbrných aut. "Červená a modrá auta jsou nejoblíbenější dlouhodobě. Aktuálně si tedy jen vyměnila pořadí. Nicméně trend se u nás podle průzkumu posunuje spíše k neutrálním barvám," řekla Hana Miencilová z GE Money Bank. Ohledně nejoblíbenějších značek vozů se žádné překvapení nekoná: nejčastější je Škoda, kterou jezdí 35 procent řidičů, hned za ní je Ford (11%) a Renault (9%).
 
Pozoruhodnější je, podle čeho se Češi rozhodují, jestli naberou stopaře. Krásné ženě zastaví jen pět procent řidičů. Největší roli hraje v tomto případě oblečení a celkový vzhled - podle tohoto kritéria se nakonec rozhodne 40 procent šoférů. Aktuální nálada člověka za volantem hraje roli v 19 procentech případů. Průzkum ukázal i to, že platí některé zaběhnuté mezilidské stereotypy. Tchyním by totiž svůj vůz nikdy nepůjčilo 33 procent Čechů. Hned za nimi se však umístili kamarádi a také matky majitelů automobilů.
 
Závažnější je, že podle průzkumu se většina řidičů plně nevěnuje řízení. Osmdesát procent Čechů při řízení pije (nealkoholické nápoje), a více než polovina během jízdy jí a 47 procent lidí přiznalo, že za volantem telefonuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy