TomTom má z ostudy kabát, prodal data, policie nasázela radary

Navigace | foto: TomTom

Společnost Tomtom již nějakou dobu využívá systém iQ routes. Nyní se dat zmocnila policie a využila je po svém.

TomTom iQ Routes je služba, která pomocí sběru dat o pohybu jednotlivých navigací dokáže analyzovat reálnou rychlost na jednotlivých úsecích. Zatímco obvyklý navigační systém jen navrhne trasu s ohledem na maximální povolené rychlosti, iQ Routes dokáže zjistit reálné rychlosti řidičů na daném úseku, umožní tedy řidičům vyhnout se například přesemaforovaným úsekům, které jsou navíc špatně seřízené, nebo místům s kolonami.

Sesbíraná data jsou přísně anonymní, přesto zneužitelná. TomTom se rozhodl přilepšit si prodejem nasbíraných dat nizozemské vládě. Sliboval si od toho, že stát využije data k analýze nejnebezpečnějších a nejpomalejších úseků a učiní na nich opatření vedoucí ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu.

Nizozemská vláda se ale zachovala přesně opačně a šéfové TomTomu se musejí omlouvat. Policie totiž nevyužila data k nalezení nejpomalejších úseků, ale naopak těch nejrychlejších. A nasázela na ně radary. To samozřejmě vyvolalo notnou dávku nevole. Šéf firmy nakonec musel prohlásit, že slibuje, že nic takového už nikdy neudělá.

Zdá se tedy, že vidina snadného výdělku není vlastní jen naší policii. Pravděpodobně by neškodilo zamyslet se nad tím, zda v případě, že je někde soustavně porušována maximální rychlost, není vhodné spíše zvážit zvýšení této rychlosti, pokud to okolnosti dovolují. Ne jen nasázet na tato místa radary a čekat, kolik řidičů se nachytá.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy